playing games teaches team work

Miten pelien pelaaminen voi kohentaa tiimityötä

Julkaistu 27.5.2019, julkaisija Darius Lomsargis

Innovaatio, yrittäjyys, luovuus, eri osastojen yhteistyö, käytännön johtajuus ja kaikki muut termit, joita olemme kuulleet kyllästymiseen saakka, koska niin mahtavat ja täysin "täydelliset" yritykset toimivat - lyömme vaikka vetoa, että nämä ovat asioita, joiden uskotte kuuluvan eri sarjassa painiville yrityksille.

Voitte syyttää rajallisia resurssejanne, epämotivoituneita ja yhteensopimattomia ihmisiä ympärillänne, tavoitteita jotka eivät ole saavutettavissa tai kilpailijoita jotka eivät ole päihitettävissä. Todennäköisimmin ette kuitenkaan vain osaa saavuttaa näitä asioita, ette osaa muuttaa omaanne ja koko tiiminne lähestymistapaa. On helpompaa valittaa ja pysyä omalla mukavuusalueella TAI tehdä äärimmäisen kovasti työtä, jolla ei välttämättä ole näkyviä tuloksia. Paitsi jos... ongelmasta pääsee eroon helpolla, mukavalla ja viihdyttävällä tavalla.

Selitämme asian nopeasti vastaamalla yhteen kysymykseen: mikä on hauskempaa kuin työnteko? Tietenkin pelien pelaaminen.

playing games teaches team work

Tieteelliset todisteet

Ihmisaivot ovat niin uskomattomat, että ne eivät kykene erottamaan todellisuutta mielikuvituksesta. Vaikka tietty tilanne olisi olemassa vain henkilön ajatuksissa, aivot saavat kehon reagoimaan kuin se tapahtuisi oikeasti.

Nopea esimerkki: muistele itseäsi koulussa istumassa pulpettisi ääressä ja kuuntelemassa matematiikan opettajaa selittämässä yhtälöitä. Hän kirjoittaa liitutaululle liidulla, kun hän yhtäkkiä vetääkin ohi ja raapaisee taulua kynnellä. Kuulitko juuri sen ärsyttävän äänen päässäsi? Tunsitko vilunväreet pitkin selkärankaasi?

Yksi ainoa muistikuva, tietty mentaalinen kuva, laukaisi aivojesi hermosolut ja kehosi toimi sen mukaisesti. Aivojen jekuttaminen on hyvin helppoa, eikö? Oikein pelattuna pelit tarjoavat tauon oikeasta työstä, mutta niiden avulla tehdään myös parempaa todellisuutta. Tämä johtuu siitä, että tehdyt havainnot ja opitut taidot "tallentuvat" aivoihin muissa tilanteissa käytettäväksi.

Mistä peleistä on kyse?

Selkeästi kyse ei ole videopeleistä, sillä niitä pelataan enimmäkseen yksin. Kyse ei myöskään ole suositusta Monopolista, sillä se on kilpailuhenkinen ja pohjautuu pelolle. Myöskään onnenpelit, joiden voitto perustuu tuuriin, esimerkiksi saamalla korkeimmat kortit, eivät nyt tule kyseeseen. Puhumme viihdettä ja koulutusta yhdistävistä EnterTraining-tyyppisistä peleistä.

EnterTraining on konsepti, jossa yhdistyvät koulutus ja viihde (mikäli termi tarvitsee avaamista). Siinä hyödynnetään samoja periaatteita kuin kaikissa yrityksissä: resursseja käytetään tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseen, minkä jälkeen niitä palkitaan. Resurssit ovat osaamista ja taitoja, tavoitteet ovat haasteita ja palkinto on motivaatiota.

Peleihin pohjautuvaa koulutusta on erilaista, kuten esimerkiksi lautapelejä (kuten FreshBiz, Pasaatituulet ja kapteenin koukut), musiikillisia kokemuksia (Tahti puikoissa, Crescendo), interaktiivisa bisnessimulaatioita (Loputon luuppi, Everestin valloitus) ja monia muita. Niille kaikille on yhteistä se, että aktiviteetti sisältää livekommunikaatiota, kilpailuhenkisiä tehtäviä, yhteistyötä kaikkien osallistujien välillä, ja kaiken lisäksi kyseessä on hauska ja opettavainen kokemus.

Ja mikä tärkeintä: kaikki voittavat. Jopa viimeiseksi sijoittuva joukkue. Koska tässä ei tavoitella kultamitalia.

playing games teaches team work

Pelien pelaamisen edut

Tämä saattaa kuulostaa liioittelulta, varsinkin jos suhtaudut asiaan edelleen hieman skeptisesti, mutta on todistettu, että tällaisten pelien pelaamisella tiimin kanssa on kestäviä myönteisiä vaikutuksia koko yritykselle, vaikka yksi tapahtuma kestää vain 2-3 tuntia. Tässä on muutamia EnterTraining-konseptin käytön suurimmista eduista:

  1. Jokaisella pelillä on ainutlaatuinen teema, mutta myös erilainen tarkoitus - yrityksen tarpeista riippuen voidaan harjoittaa tiettyjä taitoja: strategista ajattelua, ongelmanratkaisua, asiakaspalvelua, ajanhallintaa, verkostoitumista. Käytännössä katsoen mitä tahansa.
  2. Kyseessä on ryhmäyttämiskokemus, joka yhdistää koko ryhmää. Se auttaa pääsemään eroon osastoituneesta ajattelusta (ajatustavasta, jossa tietyt osastot eivät jaa tietoa muille saman yrityksen sisällä). Leikkisä ja epävirallinen ympäristö auttaa kaikkia rentoutumaan ja kommunikoimaan avoimesti.
  3. Haasteet ovat monimutkaisia ja niissä tarivtaan erilaisia taitoja - täydellinen tapa tuoda esiin kaikkien yksilölliset kyvyt ja löytää tapa yhdistellä niitä. Se auttaa myös ymmärtämään omaa ja muiden työskentelytyyliä paremmin.
  4. Se kohentaa kommunikaatiota, joka on tiimin menestyksen kannalta yksi tärkeimpiä seikkoja.
  5. Haasteiden selättäminen yhdessä tehostaa työntekijöiden sitoutumista, innoittaa ja motivoi tiimiä jatkamaan työtä yhteisten tavoitteiden eteen.

Tällaisten pelipohjaisten oppimisaktiviteettien etuja on vielä runsaasti lisää, mutta mikä tärkeintä, kaikki sessioiden aikana koetut oivallukset kirjaimellisesti muuttavat ihmisen elämää. Tai ainakin suhtautumistapaa elämään.

Jos siis edelleen ponnistelette uusien tapojen ja uusien taitojen hankkimisen parissa, joko yksilöinä tai tiiminä, muistakaa, että aina löytyy tapoja jekuttaa aivoja.

Darius Lomsargis

UPAS Eventsin & Baltian Catalystin perustaja

EnterTraining-ohjelmien järjestäjä, mentori, yrittäjä, kansainvälisen ryhmäyttämisverkoston Catalyst Globalin edustaja Baltian maissa, yksi ŪPAS Eventsin omistajista.

Kaikki artikkelit

Lue myös nämä