b1g1 study tour

B1G1- opintomatka Kambodzaan

Julkaistu 19.1.2017

Tiesitkö, että joka kerta kun joku osallistuu Catalyst Globalin tiimisaktiviteettiin missä päin maailmaa tahansa, me lahjoitamme B1G1-projektille? Tähän mennessä olemme lahjoittaneet 368 507 kertaa tämän hankkeen kautta projekteihin ympäri maailman! Tämän lisäksi 12. joulukuuta tänä vuonna 42 Catalyst Globalin verkostokumppania 50 maassa osallistui maailman ensimmäiseen Go Team -aarrejahtiin, jonka tuotot menivät B1G1-projekteille. Joanna Hall Team Up Events New Zealandista edusti Catalyst Global -verkostoa 15.-20. tammikuuta 2017 vieraillen Kambodzassa useissa projekteissa joihin olemme lahjoittaneet osana B1G1-opintoretkeä.

Sunnuntai, 15. tammikuuta, 2017

Hei kaikki! Täällä on Jo Catalyst Globalin Uuden-Seelannin kumppaneilta Team Up Eventsiltä! Vaikka kärsin tänään hieman aikaeroväsymyksestä, en halunnut hukata tällä hetkeäkään, joten lähdin tutkimusretkelle. Kuumuudesta huolimatta söin mahtavaa amok currya, tutustuin paikallisiin "tuk tuk" -kulkuneuvoihin ja pidin hauskaa käymällä kauppaa paikallisten kanssa. Olen hämmästynyt siitä, miten monet luksushotellit sulautuvat täysin ristiriidassa olevien roskien, irtoeläinten ja kerjäläisten joukkoon. Kontrasti on hätkähdyttävä. Ilmeisesti kukko, jonka olen kuullut kiekuvan koko päivän, on yksi monista joita kasvatetaan hotellin takana paikallisten suosimia kukkotappeluita varten. Hämmästyin nähtyäni kaksi siaminalligaattoria hotellin lammessa valtavan koristekarpin kiusattavana.

Osallistuin tänään tervetuliaisillalliselle. Se oli todella mahtavaa! Ihmisiä oli todella paljon ja kaikilla oli uskomattomia tarinoita kerrottavanaan. Odotan innolla pääseväni solmimaan yhteyksiä kaikkien kanssa matkan jatkuessa.
Innostavan mutta uuvuttavan ja silmiä avaavan päivän jälkeen olen kömpimässä sänkyyn sanattomana tietäen, kuinka merkityksellinen tämä matka tulee minulle olemaan ja kuinka valtavan kiitollinen olen siitä, että saan olla osa tätä matkaa edustaen kaikki Catalyst Globalin ryhmäyttämisverkoston jäseniä.


Olen hieman hermostunut huomisen aloitustilaisuudesta, mutta myös todella innoissani. Aloitamme päivän vierailemalla temppeleissä, minkä jälkeen suuntaamme maalaiskylään, jossa otamme suoraan osaa B1G1-projektiin Free to Shine toimittamalla polkupyöriä... Nyt minun on parasta mennä nukkumaan. Öitä kaikille!

Maanantai, 16. tammikuuta, 2017

Ihmisten potentiaalin päästäminen valloilleen polkupyörien avulla

Tänään B1G1-opintomatkaryhmä vieraili This Life Cambodia -projektissa, yhdessä B1G1:n Worthy Cause -kumppaniprojektissa, joka tekee tiivistä yhteistyötä yhteisöjen kanssa vaikuttaakseen erilaisiin ongelmiin pyrkien luomaan kaikille valoisamman tulevaisuuden pitkällä aikavälillä. Ryhmälle esiteltiin erilaisia käynnissä olevia ohjelmia, joista yksi oli "polkien pois köyhyydestä". Mikä parasta, Jo ja loppu opintoryhmä toimitti yhdelle yhteisöistä tänään yli 20 pyörää! Käy katsomassa Jon kertomus asiasta!

Heräsin kukkojen kiekumiseen ja suuntasin vierailemaan kolmessa temppelissä: Ta Prohm, Phnom Bakheng ja Bayon. Suosikkini on Ta Prohm. Ta Prohmin rakentaminen alkoi 1186 eaa. Se on ainutlaatuinen ihmisen tekemän taiteen ja luonnollisen viidakkoympäristön yhteensulautuma. Todellakin käymisen arvoinen!

b1g1 study tour cambodia

Lounaan jälkeen pyöräilimme maaseudulla. Tämä oli minulle todellinen kohokohta. Sen sijaan että olisin ollut jumissa turistibussissa muun väkijoukon kanssa, tunsin olevani todella yhteydessä ympäristöön viilettäessäni pitkin tietä. Talot, perheet, ja eläimet elämässä omaa arkipäiväänsä olivat todellinen kontrasti omaan elämääni! Lisäksi sykkivä adrenaliini toi mukaan hauskuutta kun kilpailin tilasta tiellä kaikkien muiden tielläliikkujien kanssa aina mopoista valtaviin rekkoihin. Riemastuttavaa!

Saavuimme pian paikalliseen kouluun, jonne opettajat, vanhemmat ja lapset olivat kokoontuneet todistamaan polkupyörien luovuttamista 50 innoissaan olevalle lapselle. Oltuani kotona Uudessa-Seelannissa osallisena Go Give -aktiviteetissa ja lukemattomissa Catalyst Globalin ryhmäyttämisaktiviteeteissa, jotka vaikuttavat tähän projektiin, oli uskomatonta nähdä tämä kaikki omin silmin.

Sillä aikaa kun koulun rehtori ja neuvottelukunta (joka näytti olevan vanhempainyhdistyksen vastine vahvistettuna kylän vanhimmilla) kokoontuivat, minä hipsin ulkopuolelle katselemaan lasten jalkapallotreenejä. Istuskellessani yksikseni ei mennyt kauaakaan, ennen kuin eräs pieni tyttö lähestyi minua rohkeasti hymyillen säteilevästi ja tokaisten "Hei, mikä sinun nimesi on?" Istuimme ja juttelimme hänen sisaruksistaan sekä myös lempiväreistämme, -eläimistä ja -ruoista. Tämä ihastuttava ajatustenvaihto, joka hänen osaltaan saattoi hyvinkin olla harkittu valinta harjoitella englantia, oli minulle todiste siitä, kuinka ystävällisiä ja avoimia ihmisiä olin kohdannut matkallani siihen mennessä.

Iltapäivällä vierailimme “This Life Cambodia” -organisaation tiloissa, joka oli vastuussa pyöräprojektista. Saimme kuulla lisää heidän muista projekteistaan, heidän tutkimuksestaan sekä tavastaan edesauttaa yhteisön kehittymistä. Heidän tavoitteenaan on tukea paikallisia yhteisöjä, perheitä ja organisaatioita sen sijaan, että he hoitaisivat ongelman oireita.
Tuona iltana meille tarjottiin päivällistä Marumissa, paikallisessa opettajien ja oppilaiden pyörittämässä ravintolassa. Heille on opetettu vieraanvaraisuusalan taitoja toisen arvokkaan B1G1-projektin kautta. Vatsani kannustaa tälle hankkeelle lahjoittamista, sillä ruoka oli todella herkullista!!

Nyt sänkyyn sydän ja vatsa täynnä! Odotan innolla, mitä uusia iloja huominen tuo tullessaan, sillä lähdemme sirkukseen!!

Tiistai, 17. tammikuuta, 2017

Tänään ryhmä vieraili kolmessa eri organisaatiossa: Trailblazer, jossa opimme biohiekkasuodattimien tuotannon ja jakelun voimasta ja sienien viljelystä ;Sala Bai, jossa tarjotaan koulutusta laadukkaasta vieraanvaraisuusalatoiminnasta ja Phare, esittävän taiteen koulu. Tässä Jon kokemuksia...

b1g1 study tour cambodia
Tänä aamuna vierailimme Trailblazer-säätiössä. Siellä opimme biohiekkasuodattimien tuotannosta ja jakelusta. Heidän vesisuodattimensa ja -pumppunsa ovat mahtavia. Kyläläiset ostavat suodattimia ja tukevat tuotteen omistamista ja huoltoa jatkuvasti. Suodattimien takana piilevä yksinkertainen tieteellinen ratkaisu on fantastinen. Minulla ei ollut aavistustakaan, että hiekkaa ja soraa voisi käyttää puhtaan veden tuottamiseen. Kyläläisten on helppo ymmärtää pumppujen toimintaa ja korjata niitä tarvittaessa. Koska mukana ei ole hullua tekniikkaa, omistamisen ja huoltamisen kynnys on matala.

Tutustuimme myös heidän siementestipuutarhaan, jossa testataan arvokkaiden kasvisten reagointia erilaisiin ympäristöihin. Tavoitteena on valita lajikkeita, joista syntyy tulonlähteitä maanviljelijöille.
Vieraanvaraisuusalan koulutuslaitos Sala Bai oli seuraava etappimme. Ranskalaisen kansalaisjärjestön perustamassa koulussa on tällä hetkellä 108 opiskelijaa, joille opetetaan korkealuokkaista ruoanlaittoa, taloudenhoitoa, kauneusterapiaa ja palvelutiskitaitoja. Meille tarjoiltiin herkullista lounasta ja saimme samalla omin silmin todistaa, kuinka innokkaita opiskelijat olivat oppimaan.

Koska itse kasvoin tanssien ja ollen mukana eri tuotannoissa, luovan ja esittävän taiteen säätiö Phare oli minulle erityisen tärkeä. Arvostan taiteita ja luovaa ilmaisua todella. Kuten yksi toinen B1G1-opintomatkan osallistujista, Lindy, sanoi, se tekee meistä ihmisiä.

Ennen esitystä saimme katsella tiimin harjoituksia ja tavata esiintyjiä. Olin todella iloinen, että pöytäni ainoa naisesiintyjä istui viereeni. Hän oli 26-vuotias, lähes samanikäinen kuin minä. Puhuimme paljon harrastuksistamme, perheestämme ja ystävistämme. Minulle merkitsi paljon, että sain viettää tuon ajan Srey Leakin kanssa ja oppia lisää hänen elämästään ja pyrkimyksistään.

Esitys itsessään oli mahtava, he ovat upeita esiintyjiä ja taiteilijoita, ja tarina oli hyvin liikuttava.

Huomenna lähdemme bussilla hyvin aikaisin aamulla erääseen kylään rakentamaan leikkikenttää Child's Dream -hankkeen kanssa. Odotan innolla pääseväni lapioimaan mutaa muiden kanssa!

Keskiviikko, 18. tammikuuta, 2017

Tänään ryhmä vieraili paikallisessa koulussa avustamassa leikkikentän rakennusprojektissa B1G1-lahjoitushankkeen Child's Dream kanssa. Tässä Jon tunnelmat päivän ajalta...b1g1 study tour cambodia

Tänään heräsimme hyvin aikaisin ja suuntasimme kohti erästä kylää B1G1-lahjoitushankkeen Child's Dream kanssa. Yhdessä autoimme rakentamaan lasten leikkikentän. Tämä oli mahtava kokemus ja huomasin, että osaan kaivaa reikiä ja valaa betonia paljon paremmin kuin uskoinkaan. Kumma kyllä betonin levittäminen oli mielestäni jollakin tapaa rentouttavaa?! Myös koko koulu oli mukana auttamassa ja lapset maalasivat ja tekivät paljon koristeita. Mahtavaa yhteistä hauskanpitoa!Nautimme mahtavan lounaan puiden lomassa lasten kanssa. Kiehtovaa, mitä he syövät. Riisiä banaaninlehdillä sekä kalaa. Terveellistä!
Myöhemmin jutellessamme rehtorin kanssa kuulimme, miten leikkikenttä on mahtava kannustin lapsille tulla kouluun. Se myös kannustaa opiskelijoita saapumaan aikaisin! Tästä on myös se hyöty, että koulun arvo vahvistuu vanhempien silmissä.

Tänä iltapäivänä pääsimme mukaan oppilaiden englannin tunneille. Huomasin olevani aivan innoissani, laulaen aakkosia täyteen ääneen. Minulle, jolle julkisesti laulaminen ei todellakaan ole luontaista, se oli innostava kokemus. Ja sillä oli todellakin oikea vaikutus. Nimeni yksinkertaisuuden ansiosta, J-O J-O J-O, yksikään lapsi ei poistunut luokasta tietämättä nimeäni!!

Esitimme suositun esikoululaisten "pää-olkapää-peppu-polvet-varpaat"-laulun pariin otteeseen. Äärettömän hauskaa! Lapset olivat todella onnellisia voidessaan oppia ja kokeilla. Heidän kanssaan leikkiminen oli todellinen ilo.
Koulupäivän päätteeksi toivotimme hyvästit ja nousimme jälleen bussiin matkataksemme pitkän matkan takaisin hotellillemme. Tänä iltana ravintola kuhisi kaikkien henkilökohtaisista kokemuksista lasten kanssa. Opintomatkan ryhmä on täynnä todella erilaisia ja intohimoisia ihmisiä, olen solminut monia uskomattomia tuttavuuksia. Ja kuten aina, kambodzalainen ruoka oli äärimmäisen herkullista.

Nukkumaanmenoaika! Huomenna on jälleen luvassa kiireinen päivä...

Torstai, 19. tammikuuta, 2017

Tänä aamuna lähdemme "tuntemattomaan" kohteeseen (bussimme silmät sidotaan!) tapaamaan tyttöjä, jotka ovat vaarassa joutua lapsikaupan kohteeksi. Free to Shine, yksi hyvin tuetuista B1G1:n arvokkaista kohteista, pyörittää erilaisia projekteja, jotka keskittyvät vahvasti lapsikaupan ehkäisemiseen. Tässä Jon kertomus:

"Tämä päivä oli minulle vaikea. Istuessani tapaamisessa Free to Shine -projektissa lapsikaupan kohteeksi joutumisen vaarassa olevien tyttöjen kanssa oli hätkähdyttävää kuulla tarinoita siitä, mitä tällaisille nuorilla ja haavoittuvaisille tytöille tapahtuu.
Oli kuitenkin rohkaisevaa kuulla, että tytöt ovat tietoisia siitä, mitä voi tapahtua. Tämä innoitti minua palaamaan jonakin päivänä ja osallistumaan sosiaalityöhön, jossa avustetaan tällaisissa tilanteissa olevia maaseudun tyttöjä.
Oli sydäntälämmittävää puhua tyttöjen kanssa - he ovat erittäin ystävällisiä. Tapasin tyttöjä, jotka haluavat lakimiehiksi, kirjanpitäjiksi, poliiseiksi ja opettajiksi!

Iltapäivällä kävimme toisessa Child's Dream -projektissa koulussa, johon opiskelijat saavat stipendejä voidakseen osallistua. Jälleen oli mahtavaa nähdä näiden opiskelijoiden into ja motivaatio, kun kuuntelimme heidän tarinoitaan, osallistuimme työpajoihin heidän kanssaan ja puhuimme heidän kanssaan.

Tänä iltana vietimme jäähyväisillallista. Vaikkakin oli surullista tietää matkan olevan lähestymässä loppuaan, oli tapahtuma kuitenkin innoittava. On ollut mahtavaa tutustua näihin ihmisiin tällä matkalla ja yhteiset kokemukset ovat olleet erityisiä. Näkemämme on ollut ajoittain rankkaa, mutta se on saanut minut arvostamaan ja olemaan kiitollinen siitä, mitä meillä kotona on.

Kambodza on todellakin upea paikka. Ihmiset ovat tämä maa. Ja kuten paikalliset sanovat, minulla on "lämpöä sydämessäni". Haluan viedä sen lämmön mukanani ja jakaa tältä matkalta innoittavia tarinoita ja tehdä sen mitä voin tehdäkseni maailmasta paikan, jossa jokaisella on tasavertaiset mahdollisuudet ja vapaus."

Kaikki artikkelit

Lue myös nämä