team building in russia

Tiiminrakennusta Venäjällä

Julkaistu 7.1.2019, julkaisija Maria Varlamova

Hiljattain ilmestyneessä haastattelussa merkittävässä MICE-julkaisussa Venäjällä Maria Varlamova käsitteli henkilöstöhallintaa, tapahtumien järjestämistä ja ryhmäyttämistä koskevien asenteiden muutosta Venäjällä. Tässä kyseinen nokkela haastattelu.

Keskeinen muutos ryhmäyttämisessä Venäjällä tapahtui kun Catalyst Global, maailman suurin ryhmäyttämisyritys, tarjosi lisenssin edustajalleen kyseisessä maassa", sanoi Maria Varlamova. "Kaksi vuotta Catalyst Russian perustamisen jälkeen käsitys siitä, mitä tehokas ryhmäyttäminen todellisuudessa on, on muuttunut huomattavasti."

Mikä oli suurin prosessi, joka sinun piti käydä läpi ennen Catalyst Russian avaamista?

“Voidaksemme liittyä verkostoon liiketoimintaamme arvioitiin monen eri kriteerin perusteella, mukaan lukien markkinaosuus, asiakastyytyväisyys, toistuvasti palveluitamme käyttävien asiakkaiden prosentuaalinen osuus, jne. Tämä johtuu siitä, että Catalyst on maailmanlaajuinen verkosto, jonka vaatimukset ovat korkeat. Alalla on runsaasti ryhmäyttämisyrityksiä, jotka vaikuttavat "halvoilta", mutta eivät tarjoa rahalle minkäänlaista vastinetta. Catalyst suorittaa prosessin, jonka avulla se varmistaa verkostonsa yritysten myös noudattavan heidän standardejaan.

Tänä vuonna Catalyst Global juhlii 30 vuoden taivaltaan. Catalyst Globalin verkostossa on nyt 45 ryhmäyttämisyritystä ympäri maapallon, joilla kaikilla on sama ydintavoite - olla maansa paras ryhmäyttämisyritys. Catalyst Globalin verkoston motto ja iskulause on Erinomaista ryhmäyttämistä. Verkoston yritykset tarjoavat ryhmäyttämispalveluita kohtuuhinnoilla, mutta mikä tärkeintä, ne ylläpitävät verkoston korkeita vaatimuksia tuotteen ja palvelun laadun suhteen. Olemme myös iloisia siitä, että suorituskykymittarimme ovat Catalystin verkoston hyväksymällä tasolla.

Mitkä ovat ohjelmienne väliset pääerot?

Catalystin ryhmäyttämisen pääperiaatteena on tehokas ja tulosorientoitunut ryhmäyttäminen. Catalyst Global -verkoston yhteytemme kautta omaamme ainutlaatuista asiantuntemusta, jonka avulla voimme toteuttaa innovatiivisia tuotteita, jotka ovat maassamme vailla vertaa.

Osanottajat saattavat esimerkiksi löytää itsensä tiimistä maalamassa taulua tai rakentamassa kilpa-autoa pahvista sekä kisaamassa sillä muita tiimejä vastaan, tai kenties opettelemassa soittamaan orkesterina alle 2 tunnissa. He löytävät itsensä tekemästä jotakin uutta, tuoretta ja luovaa, jota he eivät normaalisti arjessaan tee; tekemässä usein yhteistyötä tiimissä sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa eivät koskaan aiemmin ole työskennelleet. Mikä parasta, tämän ryhmäyttämisprosessin käsinkosketeltava lopputulos - ainutlaatuiseksi suunniteltu Isompi kuva tai F1-kilpa-auto - voidaan jättää toimistoon muistutuksena tiimille heidän saamistaan opeista vielä pitkään tapahtuman jälkeenkin.

Siihen, mitä me tarjoamme liittyy myös olennaisia eroja. Monet yritykset ovat kopioineet Catalystin tuotteiden immateriaalioikeuksia. Tai ainakin yrittäneet, mutta useimmiten heiltä puuttuvat ne pienet hienot yksityiskohdat, jotka tekevät ohjelmasta erinomaisen ja tuottavat uskomattomia ja kestäviä tuloksia.

Voidaanko aktiviteeteilla tavoittaa tarkempia tavoitteita kuin vain "ryhmäytymistä"?

Jokainen Catalyst Globalin 170 ryhmäyttämisohjelmasta on suunniteltu tuloksia ajatellen, oli kyseessä sitten yksinkertainen ja hauska jaettu kokemus, johtamistaitojen kehittäminen, tehokas kommunikaatio, tiimityö, bränditietoisuuden kasvattaminen tai syvemmälle ulottuva oppiminen liikeasioiden suhteen interaktiivisessa bisnespelissä. Tämän lisäksi eräs avainpalveluitamme on ohjelmien räätälöiminen asiakkaan tarpeiden pohjalta. Erityisesti valikoimastamme löytyy ohjelmia, jotka on suunnattu johtamistaitojen kehittämiseen, tiimityöskentelyn taitoihin, myynnin kasvattamiseen sekä bränditietoisuuden lisäämiseen henkilökunnan keskuudessa. Bränditietoisuuden kehittäminen on tärkeää myös silloin, kun yritys lanseeraa uuden tuotteen markkinoille. Annamme yrityksille mahdollisuuden kehittää tiimejään tietyllä tavalla tunnistetun tarpeen pohjalta.

team building in russia

Ketkä ohjelmia suunnittelevat ja kehittävät?

Catalyst Global suunnittelee ja kehittää tuotteet markkinoita varten ja me olemme muokanneet 32 tuotetta yhteensä 174 tuotteen valikoimasta soveltumaan erityisesti Venäjän kulttuuripiirteisiin. Catalyst Globalilla on toimipisteet Iso-Britanniassa, Australiassa, Indonesiassa ja Uudessa-Seelannissa, missä tuotteen alkukehitys tapahtuu kattavan tutkimus- ja kehitysprosessin kautta. Prosessi alkaa sillä, että Catalyst kuuntelee verkostonsa 45 ryhmäyttämisyrityksen palautteita saadakseen käsityksen siitä, millaisia tarpeita markkinoilla on. Alkukehittelyn jälkeen verkosto kokeilee ja testaa beta-tuotteita.

Useimpia tuotteita, joita esittelemme Venäjällä, on testattu ja muokattu yli 15 vuoden ajan hyvin tarkasti, jotta tuloksena on syntynyt nykyään käyttämämme tuote. Me saamme oppimme kattavista tuoteoppaista, jotka saamme osana lisenssisopimustamme. Niissä kerrotaan kattavasti miten huone valmistellaan, mitä valmisteluita tarvitaan, miten tapahtuman henkilökunta koulutetaan, sekä valmiiksi ehdotettu käsikirjoitus juontajalle sekä paljon muuta. Onhan ryhmäyttämisen onnistuminen 90 % kiinni huolellisesta valmistautumisesta. Näiden yksityiskohtaisten oppaiden, koulutustapaamisten ja Catalyst Globalin ympärivuorokautisen tuen avulla verkoston jäsenet kykenevät varmistamaan, että ohjelmat järjestetään korkeimpien laatuvaatimusten mukaan noudattaen Catalyst Globalin mottoa: Erinomaista ryhmäyttämistä.

Onko tehokkaan ryhmäyttämisohjelman järjestäminen mahdollista vain viikon varoitusajalla?

Ihanteellista se ei ole, mutta kyllä se onnistuu. Viikon varoitusaikaan sisältyy asiakkaan tavoitteiden ymmärtäminen, ratkaisuun sopivan tuotteen löytäminen ja sen muokkaaminen kyseiseen toimeksiantoon sopivaksi. Meillä on mahtava pohja, jonka päälle rakennamme - mukaan lukien koulutettu henkilökunta ja kumppanit, sekä kaikki tarvittavat välineet. Jos totta puhutaan, jos lähtisimme kehittämään ainutlaatuista ohjelmaa tyhjästä ilman aiempaa pohjatyötä, tulos olisi lievästi sanottuna keskinkertainen. Harmi kyllä oikeasti on myös sellaisia ryhmäyttämisyrityksiä ja tapahtumasuunnittelijoita, jotka yrittävät tehdä näin.

team building in russia

Otatteko asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioon ohjelmia muokatessanne?

Pakettimme sisältää suunnitelmaan tehtävät muutokset vastaamaan asiakkaan vaatimuksia. Näitä saattavat olla esimerkiksi yrityksen värit, logot, tietyt visaelementit brändiä koskien ja muuta vastaavaa. Tietenkin asiaa katsotaan myös laajemmalti - tarvitaan elementtejä, jotka saavat ohjelman sopimaan täydellisesti yrityksen ilmapiiriin, kokonaisvaltaiseen henkilöstöhallinnon strategiaan ja kyseisen hetken tiettyihin tavoitteisiin.

Hyvin muokatussa ohjelmassa osanottajien pitäisi intuitiivisesti käsittää ydinasiat, jotka aktiviteetista on tarkoitus oppia. Näitä oppeja voidaan myös houkutella esiin ja työstää session lopuksi kattavassa purkutilaisuudessa.

Mitä pääperiaatteita teillä on, kun työskentelette tapahtumatoimistojen kanssa?

70 % asiakkaistamme on tapahtumatoimistoja ja MICE-yrityksiä. Tavoitteenamme on olla täydellinen palveluyritys. Koska olen aiemmin työskennellyt tapahtumatoimistossa, tässä on asia josta usein haaveilin ja minulla on selkeä käsitys siitä, millainen on täydellinen palveluyritys.

Avainasioita ovat muun muassa kyky reagoida ja tarjota valikoima vaihtoehtoja, jotka ovat muokattavissa (mieluiten ilman eri kustannusta) sekä selittää ohjelman kulku selkeästi. Tarjoamme tapahtumatoimistoille avaimet käteen -ratkaisuja ryhmäyttämiseen.

Yleensä emme puutu yksityiskohtiin, jotka ovat toimiston vastuulla. Toki odottamattomissa olosuhteissa astumme aina pyydettäessä mukaan auttamaan kaikin mahdollisin tavoin. Erinomaisten kommunikaatiotaitojemme ansiosta kykenemme kommunikoimaan loppuasiakkaan kanssa tarpeen mukaan, joten suurta eroa ei synny siitä, on kyseessä me ryhmäyttämisaktiviteetin tuottajana vai toimisto, jolle tarjoamme palveluitamme. Toimistot ovat kertoneet, että eivät koskaan ole joutuneet katumaan sitä, että olemme edustaneet heitä.

Mikä teille on tärkeää henkilökunnan valinnassa?

Meidän alallamme on todella kyse intohimosta ja ammattitaidosta. Kyllä, vastuuta, ystävällisyyttä ja intohimoa sitä kohtaan, mitä teemme. Olemme kuin perhe. Jos tehtävänä on kiireisiä töitä, me emme lähde toimistolta. Jopa viikonloppuisin olemme käytettävissä, jotta asiakkaamme pyynnöt saadaan täytettyä ja voimme antaa heille neuvoja. Rakastamme sitä mitä teemme ja uuden henkilökunnan on sovittava tähän ilmapiiriin.

team building in russia

Miten pystytte pitämään hintatason kohtuullisena ilman, että laatu vaarantuu?

Huolimatta siitä, että pystymme tarjoamaan alkuperäisiä, moneen kertaan testattuja ja toimiviksi todettu tuotteita, voimme silti tarjota niitä kohtuulliseen hintaan. Tämä johtuu siitä, että emme käytä aikaa tuotteiden kehittämiseen, vain niiden muokkaamiseen.

Mikä tärkeintä, tavoitteemme on saada asiakkaat käyttämään palveluitamme uudelleenkin, ja myös hinnoittelumme heijastaa tätä. Haluamme tehdä yritysten kanssa töitä pitkällä aikavälillä nähdäksemme tekemisemme kautta tapahtuvan muutoksen. Emme pyri tienaamaan suuria summia asiakkaalta yhden tapahtuman avulla, minkä jälkeen emme näe kyseistä asiakasta enää uudelleen. Tiedämme, että jos tarjoamme erinomaista palvelua ja vastinetta rahalle (ei aina halvinta, mutta parasta), asiakkaamme käyttävät vastaisuudessakin palveluitamme ja lisäksi kertovat kokemuksistaan. Tämä on mittaamattoman arvokasta. Toistuvien asiakkaiden prosentuaalinen osuutemme on yli 70 %. Mitä tulee MICE-yrityksiin ja tapahtumatoimistoihin, luku on vielä suurempi. Tämä on erittäin korkea lukema, kun otetaan huomioon se, että Venäjän markkinoilla keskiarvo on vain 30 %.

Mitä ratkaisuja tarjoatte MICE-yrityksille?

Olemme heille ihanteellinen ryhmäyttämispalveluyritys. Voimme järjestää tapahtumia englanniksi ilman, että tapahtuman arvo muuttuu. Koska pääkonttori sijaitsee Lontoossa, saamme materiaalit ja tulosteet englanniksi. Työskentelemme ympäri Venäjää. Viimeisen vuoden aikana olemme matkustaneet yli 20 kaupunkiin. Suurten keskusten ulkopuolella on suhteellisen vaikeaa löytää palveluyrityksiä, joilla on teknologiaa ja osaamista ryhmäyttämisen saralla. Me vastaamme tähän tarpeeseen.

Catalyst Russia - osa vahvaa kansainvälistä yritystä, jonka brändi on takuu laadusta. Tämä antaa meille monia etuja. Kun ulkomaalaiset asiakkaat haluavat järjestää ryhmäyttämistapahtuman Venäjällä, se että kyseinen ohjelma on Catalystin virallinen lisensoitu ohjelma, jonka järjestää Catalystin lisensoitu kumppani, johtaa useimmiten siihen, että tilaus saapuu meille.

Catalyst Russia – muutoksen liikkeellepanija organisaatiossanne!

Maria Varlamova

CEO, Fabrika Sobitiy (Event Factory)

Event Factoryn perustaja, joka omaa teatterialan tutkinnon ja on työskennellyt Venäjän suurimmissa ja arvostetuimmissa festivaaleissa.

Kaikki artikkelit

Lue myös nämä